Docent

Mijn naam is Feike Looijen. Vanaf oktober 2019 geef ik Kundalini Yoga les in de Yurt op ons erf.
Ik heb altijd het contact gezocht met mijn fysieke totaliteit. Zodra ik fysiek in actie kom voel ik dat er een innerlijke balans in mij tot stand wordt gebracht. En wanneer ik geluid toevoeg aan deze balans worden als het ware mijn cellen gevuld met de essentie van het leven, waarheid manifesteert zich in al haar talrijke vormen, kleuren en bewegingen.

Op de toneelschool in Utrecht ontwikkelde ik al een liefde voor bewustzijn en open staan voor de ruimte om mij heen. De fysieke benadering van het toneelspelen uitte zich niet in veel bewegen, maar  aandachtig voelen wat er zich vanbinnen beweegt en uitgedragen wil worden.
Omdat ik mij nog grotendeels in de duale wereld van goed en fout bevond en ik mijzelf vaak overschreeuwde, ik niet begreep dat ik de aandacht die ik verlangde van binnen moest zoeken, begaf ik me vaak wild en woest in de externe wereld. Mij werd aangeraden om aan Yoga te gaan doen… Na 1 les wist ik dat dit toch wel het stomste was dat er bestond en ik daar zeker nooit meer heen zou gaan.

Na veel fijne toneeljaren, grotendeels spelend bij jeugdtheater gezelschappen, liefst in ietwat groteske rollen. Raakte ik (eindelijk) gelukkig en gewenst zwanger. Na de geboorte van onze dochter voelde ik me ontworteld. De geboorte had onverwerkte ervaringen die ik weg had gestopt losgewrikt en ik voelde mij ontheemd. Toen begon de periode van diep zelfonderzoek, interesse in eenheid en godsbeleving. Dus ik ging weer op Yoga. De tijd was rijp. Zo heb ik enkele jaren met plezier Vinyasa flow Yoga gedaan en Yoga therapie gevolgd en aandachtstraining. Maar ook kwam Stembevrijding op mijn pad. Voor het eerst leerde ik dat je eigen geluid er mag zijn, hoe hij ook klinkt, met of zonder ademsteun,  hees of helder, dissonant  of zuiver. Je stem laten horen zonder het label goed of slecht. Dit was 180 graden de andere kant op dan wat ik van de toneelschool had meegekregen. Het geluid dat ik in de vele sessies produceerde genereerde een totale zelf acceptatie en ik kwam meer en meer in contact met het werkelijke zijn. Ja en toen wilde mijn zijn zich dieper en verder bewegen naar het goddelijke, het onpersoonlijke, eeuwige, oneindige … ik wilde stil worden.

En zo heb ik enkele spirituele reizen gemaakt met Anne Asbreuk (spiritours). Ik kwam in aanraking met sjamanisme, vrouwen cirkels, de stimulerende Maria Magdalena energie en de Esseense wijsheid. We oefende ons in het ‘Channelen’ van de hoog vibrerende meesters en meesteressen, engelen, aardewezens en universele krachten. Ook kwam ik weer opnieuw in aanraking met de leer van Rudolfs Steiner, omdat ik zelf de gehele Vrije School heb doorlopen, en mijn dochter nu ook het Vrije School onderwijs betrad.

Tijdens één van mijn reizen met Anne kwam ik in aanraking met Kundalini Yoga. En zo is het gekomen dat ik Kundalini Yoga juf werd.

Maar nu wil het geval dat de oorsprong van de opleiding die ik hiervoor gevolgd heb op losse schroeven is komen te staan. De grondlegger van deze vorm van Yoga blijkt een maffioso bestaan te hebben geleid die zich schuldig maakte aan seksueel misbruik, homofobie en machtsmisbruik. Dat betekend dat vanaf februari 2020 er een hele transitie plaats aan het vinden is binnen de kundalini Yoga wereld. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe Kundalini Yoga teacher trainingen die de spirituele leider los laten en die balans zoeken met de vrouwelijke en mannelijke aspecten in de mens en onze licht- en schaduwkrachten erkennen.

Dit betekend voor de Yoga lessen bij Studio Dwingeloo in de Yurt dat we gebruik maken van elementen uit de Kundalini Yoga Leer zoals ik die gevolgd heb. Maar we zullen niet streven naar een ervaring van eenheid en heelwording via de kundalini energie… We halen het woord ‘streven’ uit onze oefening en richten ons op de stilte, de waarheid die zich aandient, ieder moment opnieuw.